Bästa språkappar

Språkkurs på nätet: Enkel guide

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Språk är vårt allra viktigaste kommunikationsmedel, både skriftligt och muntligt. Det är både nyttigt och roligt att kunna fler språk än bara sitt modersmål. Att kunna kommunicera med människor som pratar ett annat språk än svenska är bra i många sammanhang. Inom flera branscher behöver man anställda som har goda språkkunskaper och i tillägg till det kan språkkunskaperna komma väl till hands när du reser och vill lära känna nya människor.

Det går att lära sig språk på många sätt och att gå en språkkurs på nätet är ett av flera praktiska sätt för att lära sig språk. En stor fördel med en språkkurs på nätet är att du kan lära dig det när det passar dig allra bäst. Många lever hektiska liv och det kan vara svårt att hitta tid för att ta sig till en fysisk plats en viss tid för att gå en kurs, men när man istället väljer att lära sig språk via nätet är det inte längre ett problem. En språkkurs online ger dig precis allt du behöver oavsett vilket språk det är du vill lära dig.

3 bra språkappar

Språkälskare världen över använder sig av appar för att bekanta sig med ett nytt språk. Det finns många appar som fungerar på varierande sätt och genom dem kan du lära dig det språk du vill. Metoderna som används för inlärningen är i regel roliga och interaktiva och du behöver inte tillbringa många minuter varje dag för att snabbt se framsteg. Här är en översikt av de tre mest populära språkapparna som finns på marknaden.

Babbel

Babbel är en av världens största och mest populära språkappar. Den har funnits sedan 2008 och är känd för att hålla en hög kvalitet. Appen har över 20 miljoner användare fördelat på 190 länder. Med Babbel kan du lära dig språk som spanska, franska och tyska. Själva appen är gratis men du måste köpa ett abonnemang för att få tillgång till inlärningsmaterialet. Abonnemangen är inte dyra och som vanligt blir de billigare ju längre tid du binder upp dig på.

På Babbel lär du dig språk genom olika aktiviteter som både är pedagogiska och roliga. Appen har knutit flera språkexperter till sig och det bidrar till den höga kvaliteten på inlärningen. De garanterar faktiskt att du mer eller mindre får bättre språkkunskaper redan efter två månader.

En stor del av upplärningen baserar sig på situationer som kan uppstå i det vanliga livet. Det innebär att du bland annat får lära dig ord du behöver för att handla, beställa mat, berätta vad du heter, be om hjälp och så vidare.

Pimsleur

Pimsleur är en språkapp som har lektioner på flera olika språk. Lektionerna är en halvtimme långa och upplagda för att du ska lära dig att bemästra det nya språket och kunna använda det i vardagen. Du får hela tiden lära dig nya ord och svårighetsgraden på inlärningen ökar i takt med att du blir duktigare.

Pimsleur är på många vis en perfekt app för nybörjare som önskar få ett gott grepp om grammatiken redan från start. Fokuset ligger på att du ska lära dig så mycket som möjligt genom korta och effektiva lektioner.

Det krävs ett abonnemang för att du ska få ut mesta möjliga av appen men det är också möjligt att köpa alla lektioner i just det språk du vill lära dig.

LingoPie

LingoPie är appen för dig som tycker om när språkinlärningen sker på ett annorlunda sätt. Här handlar det mycket om underhållning och det lönar sig antagligen att ha vissa förkunskaper om språket du vill lära dig innan du sätter igång. Du kan se på filmer och serier där skådespelarna pratar det språk du vill lära dig i appen. Allt är textat och i tillägg till det kan du klicka på orden du inte förstår. När filmen är klar får du upp alla ord med flashkort och tillhörande förklaring.

För de allra flesta är det här ett väldigt trevligt sätt att lära sig språk på, ofta roligare än att börja sätta sig in i grammatik och slå upp stora ordböcker. Eftersom du lär dig ord genom att se på filmer får du också en insikt i vilka sammanhang orden kan användas i och det gör det lättare att komma ihåg vad du har lärt dig.

LingoPie har en gratis provperiod som du kan använda innan du bestämmer dig för om du vill starta ett abonnemang eller inte. Det finns även en möjlighet att starta ett familjeabonnemang så att hela familjen kan lära sig språk tillsammans.

Hitta en språklärare på nätet

Tycker du inte om att använda appar finns det andra sätt att lära sig språk utan att behöva gå en kurs i ett riktigt klassrum. Många som vill lära sig ett språk kan ha glädje av att arbeta tillsammans med en språklärare, och som med så mycket annat går det att hitta en sådan på nätet. Om du vill ha en handledare eller lärare kan du både hitta alternativ där du får lära dig språk ensam tillsammans med läraren eller genom gruppundervisning.

Preply

Preply är en tjänst som har funnits sedan 2012. Här kan du både hitta språklärare och registrera dig själv som en sådan om du är duktig på ett visst språk. Plattformen har över 32 000 lärare med fler än 200 nationaliteter och det innebär att du kan lära dig mängder av olika språk, däribland italienska, spanska och arabiska.

Plattformen är enkel att förstå sig på och använda. Allt du behöver göra är att registrera dig, leta efter en lärare och boka en tid. Lärarna undervisar allt från nybörjare till sådana som redan har goda kunskaper inom språket. Det finns även lärare som undervisar barn. Sidan är utrustad med såväl språktester som en blogg och mängder av annan information för tid som vill lära dig ett nytt språk eller vidga dina färdigheter i ett du redan kan grunderna i.

Italki

Italki är en nätbaserad plattform för språkinlärning. De har sitt huvudsäte i Kina. Här kan du lära dig ett eller flera av de 150 språk de erbjuder upplärning i med certifierade lärare. Konceptet är egentligen ganska enkelt. Du registrerar dig, väljer ett språk och anger vilken nivå du har samt vad du vill fokusera på i din inlärning. Efter det får du ett förslag på lärare och kan välja den som passar bäst med tanke på tidsplanering och pris.

Italki har också ett forum där du får träffa andra studenter. På det sättet kan du träna på det språk du har valt att lära dig. Utöver det finns det också tester och en hel del annat material som är nyttigt när du ska lära dig ett nytt språk.

Andra typer av språkkurser på nätet

Det finns många som erbjuder språkkurser på nätet. Som vi redan har varit inne på kan du ladda ner en app eller bli medlem på en plattform för språkinlärning, men det finns också svenska aktörer som låter dig lära dig språk digitalt. Bland de aktörerna finns bland annat olika studieförbund och även vissa högskolor. Om du vill vända dig till någon av de här aktörerna behöver du förstås veta vilket språk det är du vill lära dig, och även kontrollera så att du hittar en kurs som är på rätt nivå för dig.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet har språkkurser som sitt signum och de har kurser inom många språk. Deras kurser har olika nivåer så du som är nybörjare kan hitta en kurs som passar lika enkelt som du som redan kan en del men vill förfina dina kunskaper kan hitta en fortsättningskurs anpassad efter din nivå.

En stor fördel med Folkuniversitetets språkkurser är att de allra flesta kursledarna undervisar på sitt eget modersmål. Genom det får du också kunskaper om landets kultur via undervisningen.

Är du osäker vilken nivå du ska välja på kursen har Folkuniversitetet ett onlinebaserat språktest som du kan göra för att testa vilken nivå du ligger på.

Medborgarskolan

Medborgarskolan erbjuder både språkkurser på plats i klassrum och digitala kurser. Väljer du en digital kurs behöver du alltså inte vara på en viss plats en viss tid, och det gör att du har ett större utbud av kurser att välja mellan. Går du en av deras digitala distanskurser har du möjlighet att träffa och samtala med andra studenter via digitala plattformar. 

De språkkurser som Medborgarskolan har på distans följer olika upplägg. En del kurser har aldrig fysiska träffar medan vissa har det. Det finns också distanskurser i språk med stöd från en kursledare. Då får du ta del av det kursmaterial som finns när det passar dig och sedan kan du kommunicera med läraren via en digital plattform. Det finns även distanskurser som sker i realtid via en plattform och då behöver du vara inloggad för att ta del av det innehåll som dagens lektion bygger på. Vidare finns det också självstudier som bygger på att du själv tar ansvar för att lära dig språket utifrån materialet, utan hjälp av en kursledare.

Studieförbundet Sensus

Sensus är ett studieförbund som anordnar kurser på olika orter runtom i Sverige. De har både språkkurser som är bundna till en viss ort och kurser på distans. Något som är ganska unikt med Sensus är att de både har gruppundervisning och att de inom vissa språk även erbjuder enskild undervisning.

Andra alternativ för dig som vill lära dig språk på nätet

  • Sweteach – passar för dig som är ny i Sverige och vill bli bättre på att förstå och prata svenska.
  • Bibliotek – en del bibliotek ordnar digitala språkkurser kostnadsfritt.
  • Stretcha språket – en undervisningstjänst för språk som är onlinebaserad. Erbjuder kurser på olika nivåer och inom olika språk, däribland tyska, spanska och engelska.
  • Komvux – flertalet komvux erbjuder digitala språkkurser till dig som vill förbättra dina språkkunskaper.
  • Universitet och högskolor – via antagning.se kan du leta efter språkkurser som ordnas på högskolenivå. Flera skolor har språkkurser som sker på distans utan träffar.

Vad kostar en språkkurs på nätet?

Att lära sig ett nytt språk handlar inte bara om tid utan också om pengar. Lyckligtvis finns det många gratiskurser för dig som vill lära dig språk på nätet. Det finns också appar som antingen är helt gratis, har kostnadsfria provperioder eller har väldigt låga månadskostnader.

Vill du lära dig språk med en lärare, så som du kan göra hos Preply, kommer du snabbt lägga märke till att det finns olika prisnivåer. I och med det kommer du enkelt kunna hitta en kompetent lärare som hjälper dig att utvecklas för ett pris som passar din plånbok.

Ett annat sätt att lära sig språk som inte nödvändigtvis behöver kosta något är att lyssna på radio, se på filmer och serier på det språk som du vill förkovra dina kunskaper i. Ofta kan du hitta en stor mängd sådant innehåll gratis på nätet.

Sammanfattning

I dagens moderna samhälle är det enklare än någonsin att lära sig ett nytt språk. Tiden när man var tvungen att fysiskt ta sig till ett klassrum en viss tid en specifik dag är förbi och numera går det att lära sig språk via nätet. Alla resurser som behövs för att faktiskt kunna lära sig att behärska ett nytt språk finns tillgängliga var du än är och när du än vill.

Det bästa av allt med att gå en språkkurs på nätet är att det finns så många valmöjligheter. Du kan ladda ner en app och lära dig språket, du kan gå en kurs på distans eller delta på gruppundervisning med en handledare. För att komma igång är allt du behöver göra att registrera dig på den plattform du vill använda, välja språk och nivå och påbörja din språkresa.

Vill du få ut så mycket som möjligt av det nya språket och snabba på inlärningen är det även att rekommendera att du tittar på innehåll som är på det nya språket. Det kan exempelvis handla om Youtube-videos eller serier. Alla sätt du för in det nya språket i ditt liv kommer göra att du lär dig mycket snabbare. Det är alltså fördelaktigt att inte bara begränsa dig själv till ett sätt att lära dig språket utan att på så många sätt du kan föra in det i din vardag.

Vanliga frågor om språkkurser på nätet

Vilken utrustning behöver jag för att gå språkkurs på nätet?

Du behöver ingen annan utrustning utöver en digital enhet. Du kan både använda din surfplatta, mobil eller dator för att gå en språkkurs.

Vilka språk kan jag lära mig på nätet?

Du kan lära dig mängder av olika språk på nätet. Det finns kurser inom allt från polska, japanska och grekiska till spanska och franska. I stort sett finns det kurser som täcker in alla de största språken i världen, och även en del kurser för de mindre.

Kostar det att gå en språkkurs på nätet?

Ja, de flesta appar och plattformar kräver att du tecknar ett abonnemang. De flesta kurser kostar också en summa men eftersom det finns ett så stort utbud som det gör går det att hitta kurser som passar din budget.

Kan man lära sig svenska på nätet?

Ja. Vill du fördjupa eller förbättra dina svenskkunskaper kan du göra det på nätet. Det går både att ansöka till kurser vid något universitet och att vända sig till fristående aktörer eller studieförbund för ändamålet.

Innehållsförteckning